Билкови парни бани

Една процедура, която е позната от доста време, но малко хора я практикуват, просто защото не знаят, че може да бъде и козметична процедура. Тя е изключително проста, изключително евтина, не изисква специални условия, нито отделяне на много време, а само малко желание от ваша страна. Става въпрос за билкови парни бани на лицето, които спокойно можете да практикувате вкъщи.

В по-голям съд, например тенджера се слага вода да заври и после слагате билки, според типа на кожата ви и ефекта, който искате да постигнете. Невенът е за успокояване на възпалена кожа; смрадликата – също упокоява; мента; розмарин – за опъване на кожата. Няма специални пропорции, всичко е по ваша преценка. Когато билките заврат, намалявате огъня на котлона, така че да си клокочат тихо, взимате една голяма кърпа, завивате се плътно и се надвесвате над тенджерката.

Трябва да сте внимателни, ако досега не сте правили тази процедура. Парата е доста силна и гореща, затова първите няколко пъти махайте съда от котлона и правете билковите парни бани настрани. Все пак преценете добре разстоянието, защото парата изгаря.

Добре е да поседите минимум десет минути. По този начин порите на кожата се отварят и поемат билките. След парната баня подсушете кожата и си направете маска, чието действие ще е оптимално тъй като кожата се е отворила и ще поеме максимално полезните съставки.

Билковата отвара, ако е "чиста" можете да я прецедите и да я използвате за отмиване на маската от лицето или да я запазите за следващия ден.

Под "чиста" отвара се има предвид, да не сте болни, когато я използвате. Ако сте болни, настинали, с грип или простуда, особено с кашлица, зачервено гърло с налепи, запушен нос, това е перфектно средство за оздравяване. При парните бани дишайте дълбоко с отворена уста и изплювайте всичко. Само че в този случай отварата повече не може да се ползва, защото е замърсена от болестта.