Грижи за тялото

В зехтин се накисват цветчета невен няколко дни на слънце или се загряват леко на котлона. След това зехтина се прецежда и се добавят 10 капки лавандула. Сместа се ползва като масажно олио.

***

Към така направеното олио добавете пчелен восък, около 20 гр, разтопен на водна баня. Когато изстине може да се използва като лековит балсам за обриви, екземи, подсечено. Подходящ е и за бебета.

***

Балсам за обтриване на тялото може да се приготви от 1 шепа цветове на жасмин. Сипват се в буркан, заливат се с растителна мазнина (зехтин), бурканът се захлупва. След 3 седмици цветовете се прецеждат през марля, а с маслото се обтрива или масажира цялото тяло.

***

Оставяте 1 банан добре да почернее няколко дни или направо си купувате такъв. Смачквате и пълните един стар плътен сутиен (ако е по-тънък ще протече) и го слагате на бюста си, като държите поне 20 минути. Кожата става много мека и стегната.

***

За мека кожа намажете цялото си тяло със смачкани праскови или смачкан банан с мед. Можете да сложите от сместа и на лицето.

***

Лосион за тяло

2 с.л. глицерин, 2 с.л. царевично нишесте, 5 чаши дестилирана вода, 2 с.л. розова вода.

Всичко се смесва и загрява на водна баня докато се сгъсти. Оставя се са се охлади и е готово за употреба. Може да добавите зехтин и жожоба, както и различни ароматни масла, като например ментово или портокалово, ако го използвате през лятото, те действа освежаващо.