Маски за суха коса

Вместо шампоан можете да измиете сухата коса със смес от 1 жълтък и 1 чаена чаша кисело мляко. После само се изплаква косата хубаво, да падне жълтъка.

***

Приготвя се смес от 1 с. л. царевично брашно, 1 ч. л. зехтин, 1 яйце и 100 мл отвара от черен чай (топла). Маската се нанася още докато е топла и се държи на главата един час. Измива се с мек шампоан.

***

Смесват се 1 с. л. овесени ядки, смлени на брашно, 1 с. л. рициново масло, 1 с. л. прясно мляко и витамини на маслена основа - А, Е или D. Държи се на главата 4 часа, след което се отмива.

***

Билков балсам за подхранване на суха коса

Към 300 мл зехтин се добавят по една супена лъжица от следните билки: лайка, коприва, розмарин, босилек, здравец и хвойна. Сместа трябва да престои на тъмно и топло място 40 дни. След това се прецежда и се добавя сокът на един лимон. Втрива се в корените на мокра коса.

***

Към чаша добре престояло кисело мляко се добавя един жълтък и се разбърква добре. Сместа се нанася на косата и се държи около 20 минути. Измива се само с вода.

***

1/2 чаша майонеза се смесва с 1 ч. л. пчелен прашец и се втриват добре в основата на косъма и в цялата коса. Оставят се да действат 5 мин и се изплакват с хладка вода. Накрая косата се измива с лек шампоан.

***

Прави се смес от кисело мляко, намачкан банан и няколко капки бадемово масло. Хубаво се намазва косата и се оставя да престои 30 минути, като главата се завива с топла хавлия.

***

Смесват се хума, оцет и мед на гъста каша. Може да се сложи и едно яйце. Маже се косата и се стои колкото да по изсъхне косата. Измива се с шампоан.

***

Смесват се майонеза, кисело мляко и зехтин. Нанася се на цялата коса, действа особено добре на крайчетата.

***

Смесват се едно яйце, супена лъжица оцет и 2 супени лъжици зехтин. С готовата маска се масажира скалпа и косата, като се реши с голям гребен. Оставя се да престои 15 минути и се измива добре с шампоан.