Лесни и бързи козметични хитринки

Устни - намазвате с пчелен мед и държите така колкото можете.

***

Устните освен с мед могат да се мажат и с прясно краве масло или сметана. Медът отстранява мъртвите клетки, а сметаната подхранва и ги прави пухкави.

***

Лице - топвате в неварено домашно мляко и мажете лицето, изплаква се след около половин час.

***

По същият начин с грозде, вземате едно зърно грозде, разделяте го на две и мажете лицето. После изплакнете. Може да пробвате и с други плодове и зеленчуци. Имайте предвид само, че тези, които съдържат вит С избелват кожата - лимон, ягода....

***

За свиване на порите - бучка лед - обтрива се лицето с нея докато се разтопи. Може да си замразите чай от лайка, сок от краставица и каквото друго ви дойде на ума. Една бучка лед = една бърза маска.

***

За стягане кожата на цялото тяло (включително и гърдите) - прави се гъста смес от хума и мед и се маже като маска по тялото. Когато изсъхне се измива и се мажете с подхранващ лосион.

***

Една много лесна процедура за освежаване на лицето и поддържане на добрият му вид. Всеки може да си го позволи и не изисква време. Докато готвите и режете продуктите, отделете си парченце и си натъркайте лицето и шията с него. Няма значение какво е - картоф, разреден сок от лук, магданоз, ябълка, банан, домат, краставица... Всичко, за което се сетите, върши работа. Жените с по-чувствителна кожа трябва да избягват по-агресивните продукти - лимони и др.

***

Един път седмично втривай в корените на косата сок от алое – той способства не само за придобиване на блясък, но и усилва растежа.

***

При зачервени очи и подути клепачи помага изплакването с лосион, приготвен от метличина. Приготвя се от 1 шепа цветове и 1 чаша дестилирана вода. Цветовете се заливат с кипяща вода, кипват се още 2 мин, водата се оставя да изстине. С прецедената течност се навлажняват памучни тампони и се поставят като компреси върху клепачите за 15 мин. Този лосион може да се използва и за обтриване на кожата на лицето.

***

Балсам за зачервени и възпалени очи.
1 ч. л. прясно мляко, 1 ч. л. студен черен чай, 1 кафена лъжичка мед се смесват. Напояват се два тампона със сместа и ги поставяте върху затворените си очи за 10 мин.