Маски за всякакъв тип коса

Сокът на два лимона се изцежда в порцеланов или керамичен съд, добавя се 1 супена лъжица вода и добре се разбърква. Изсипете в получения сок 1 супена лъжица пшенично или овесено брашно и разбъркайте до еднородна смес. Нанесете маската върху кожата на главата и корените на косата 30 минути преди миене, като обработвате кичур по кичур. Покрийте главата с ленена или памучна кърпа. Косата се измива с шампоан и топла вода.

***

Смелете суха кора от 3-4 лимона до прах в кафемелачка. Добавете 1 супена лъжичка сметана и разбит жълтък. Разбърквайте добре и втрийте маската в кожата на главата, разпределяйки я по цялата дължина на косата. Завивате главата с найлонова торбичка и вълнена кърпа и седете така около 30 минути. Измийте с мек шампоан.

***

4 супени лъжици ром или коняк и 1 яйце се разбиват до получаване на еднородна смес. Втрива се много добре в корените на косата и се увива главата с топла кърпа. След 20-25 мин. се измива с топла вода.

***

10 мл витамин Д2, 40 мл рициново масло, по 1 с. л. лимонов сок, коняк, мед, сок от лук и един жълтък. Смесват се всички съставки без коняка и се загрява на водна баня. Конякът се добавя непосредствено преди да нанесете на косата. Тази маска може да поседи повече време на косата, дори няколко часа.

***

Варете в продължение на 10 минути 4-5 супени лъжици розмарин в четвърт литър вода. Прецедете и разтворете вътре толкова количество безцветна къна, колкото е необходимо за да стане на кашица. Нанесете по скалпа и косата. Оставете маската 1 час на главата си и след това измийте с шампоан.

***

Изцедено кисело мляко или заквасена сметана се смесват с пасирани плодове по избор. Получената каша се разнася по цялата коса и се оставя за около 30 минути. След това се измива само с вода и един жълтък, без никакъв шампоан.

***

За пухкава и лъскава коса се прави настойка от ревен, коприва, лайка, дъбова кора (по равни части). От сместа се взема 1 суп. лъж. за 1 л гореща вода, като съдът се захлупва. Течността се прецежда след половин час. Косата се изплаква след измиване.

***

1 ампула, или 1 лъжичка бадемово масло, 1 с.л. сок от лимон или оцет (за предпочитане ябълков), 1 с.л. алкохол без значение какъв (ракия, водка, уиски или др.), 1 жълтък,
1 с.л. кисело мляко. Съставките се разбъркват в съд, поставен на котлона, до получаването на хомогенна, леко затоплена смес. Намазват се първо корените на главата, а след това и краищата. Главата се завива с кърпа и с найлонова торба. Маската трябва да седи около 1.30-2 часа.

***

Сока на 2 лимона се смесва с 1 с.л. масло от пшенични кълнове. Втрива се в корените на косата и после се разнася и надолу. След 20-30 мин. се измивате и се изплаква косата с подкиселена вода с 2 с.л. лимонов сок. Ако нямате лимони, може да използвате оцет.

***

Смесват се хума, оцет и мед на гъста каша. Може да се сложи и едно яйце. Маже се косата и се стои докато започне да изсъхва. Измива се с шампоан.

***

Смесват се 1 с.л. мед, 1 с.л. кисело мляко, 1 с.л. зехтин, витамин А, Е, В6 или В-комплекс. Нанася се върху суха коса. Прави се загряващ компрес за около 2 часа и след това се измива.

***

Пасирайте една връзка магданоз. Смесете го с 1 ч.л. водка и 2-3 ч.л. зехтин. Втриите в корените на косата и направете топъл компрес. След 1 час измиите косата с шампоан и изплакнете с 1 л. вода, в който е разтворена 1 с.л. оцет.

***

Nарежете на ситно 50 г листа от коприва, 50 г корени от репей и ги залейте с 400 мл вряща вода. Варете сместа 20 мин, махнете я от огъня, охладете, прецедете и я сипете във водата за изплакване. Всеки ден можете да втривате това средство в корените на косата.

***

2 суп. л. мед, разбъркани със сока от един лимон до хомогенна смес, се нанасят на суха коса с помощта на гребен. След около 10 мин косата се изплаква добре и се измива както обикновено.

***

В една купичка се разбърква мед и малко шампоан, колкото да се разпени ,косата се сапунисва и след 15 мин се изплаква без да се ползва шампоан или балсам!

***

1 с.л. кисело мляко, 1 с.л. мед, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. оцет, 1.с.л. ракия, 1 жълтък, витамин С. Намазва се цялата коса и се оставя да престои 30 минути с маската.

***

2 с.л. мас, 2 с.л. мед, 2 с.л. оцет, 1 жълтък, 2 листа алое, 1 с.л. водка. Намазва се на косата и след два часа се измива с шампоан.

***

2 жълтъка, 5 капки витамин А, 5 капки рициново масло, 1 с.л ракия, 10 капки стимулант на Икаров. Намазва се на косата и главата се завива с найлонова шапка и кърпа. Стой се около час и половина, може и повече.

***

1 жълтък, 1 с.л. кисело мляко, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. ракия, Деавит. Разбъркват се хубаво, до еднородна смес и се мажат корените, а после и цялата коса.

***

2 с.л. кисело мляко, 2 с.л. рициново масло, 1/2 шишенце Деавит, 2 жълтъка, 1 с.л. мед, 1 с.л. оцет, 5 таблетки геритамин, 1 с.л. ракия. Оставя се да действа 30 мин и се измива.

***

2 с.л. зехтин , 2 с.л. оцет и 2 жълтъка се разбъркват, може и с пасатор и се държи около 35 минути на косата. Не вреди и повече време да седи маската. Задължително отмивате с хладка вода и то много добре, за да не остане жълтък в косата.

***

2 супени лъжици зехтин, сокът от половин лимон, сокът от 1/4 грейпфрут, сокът от 1/4 портокал. Прибавя се 1 супена лъжица алкохол (какъвто намерите). Оставя се за 3-4 минути на водна баня или в микровълновата. Намазва се косата, като се втрива енергично в корените. Оставя се да поседи около 20 минути и се измива хубаво с шампоан, ако трябва два пъти, за да се отмие добре зехтина.

***

За по-къси коси намалете наполовина продуктите. 2 жълтъка, половин кафена чашка зехтин (може и някакво друго масло), половин кафена чашка алкохол, една кафена чашка мед, сокът на половин лимон (може и друг цитрусов плод - грейпфрут, портокал). Разбърква се добре, намазва се косата, първо в корените, после по цялата дължина. Завива се главата с фолио и се оставя да подейства най-малко 40 минути.

***

3 жълтъка, 1 с.л. зехтин и 1 кафена лъжичка ром. Разбъркайте добре, нанесете сместа кичур по кичур и оставете да подейства около 20 минути. Добре е главата да се покрие с кърпа.

***

1 ампула витамин А (на капки), 1 ампула витамин В, 1 супена лъжица зехтин, 1 супена лъжица счукан чесън (може и на прах, но не е много ефикасен), 1 жълтък. Всичко се разбърква, нанася се в корените на косата и се престоява 2 часа. Най-добре е косата да е обвита с шапка за баня или някаква кърпа. След което се изплаква с хладка вода и се измива добре с шампоан.

***

1-2 лъжици мед (според дължината), 1 с.л. зехтин, 1 жълтък, 1 с.л. алкохол. Разбърква се и се нанася на косата и се покрива. Престоява се колкото може повече (поне половин час) и се измива с хладка вода.

***

2 супени лъжици кисело мляко, 1 чаена лъжица розова вода, малко зехтин, 1 жълтък, малко прясно мляко, 1 чаена лъжичка ракия, 1 чаена лъжичка канела. Разбъркват се и се намазва цялата коса. Стой се 1 час и се измива с хладка вода.

***

1 яйце, 2-3 с.л. зехтин, 0,5 ч.л. рициново масло, около 2 ч.л. канела. Разбърква се и се нанася на косата. Мирише леко странно, но има добър ефект.

***

1 с.л. кисело мляко, 1 с.л. хума, 1 с.л. зехтин, 1 жълтък, 1 с.л. мед. Разбиват се на крем и се намазват корените на косата. Седи се около час и се измива с шампоан. Прави косата много мека.

***

2 с.л. Тривитаминол (комплекс от Витамини А, Д3 и Е, продава се във ветеринарните аптеки), 1 с.л. свинска мас, 1 с.л. ракия, 1 с.л. оцет, 2-3 капки газ. Към тази маска в зависимост от вида на косата може да се прибави кисело мляко, мед или жълтък.
След това косата си измих със шампоан и балсам.

***

Маска за коса с шипки Направете отвара от 2 с.л. смлени шипки, 4 с.л. овесено брашно и 1/2 литър вода. Прецедете я, отделете от нея 4 с.л. и добавете към тях 1 с.л. лимонов сок и 1 с.л. зехтин. Втрийте тази смес в косата и кожата на главата. Завийте главата с фолио, за да се затопли компресът. Оставете така 20-30 минути. След това изплакнете косата обилно с хладка вода.