Домашна кола маска

Кола маска с лимонов сок и захар

2 чаени чаши захар
¼ чаша вода
¼ чаша лимонов сок

Тази кола маска се приготвя най-добре в микровълнова фурна. Разбъркват се продуктите и се слагат в подходяща купичка. Слагат се в микровълновата за 2 минути на максимална степен. Изважда се, разбърква се добре и пак се пуска за 2 минути. Това се повтаря докато не се разтопи добре захарта и цялата смес трябва да придобие карамелен цвят и лепкава консистенция.

Задължително оставете сместа да се охлади след като е готова. След това намазвате тънка ивица от нея по посока на косъмчетата. Над нея залепвате памучна ивица от стара тениска или чаршаф. Залепяте хубаво и с рязко движение дърпате плата по посока обратна на посоката на растеж на косъма.


* * *
Кола маска със захар и лимонтузу

5 с.л. захар (с връх)
3 с.л. вода
1 пакетче лимонтозу (10 гр)

Продуктите се смесват в метален съд и се поставят на слаб огън като се бъркат непрекъснато. Трябва да се улучи точния момент, нито да е много рядко, нито да е прекалено гъсто. Добре сварената кола маска става твърда, но еластична с цвят на старо злато.

Обира се с лъжицата и се меси като пластелин, докато омекне. Откъсвате парче и се размазва хубаво на мястото, където искате да епилирате. Може да залепите отгоре парче плат, а може да го отлепите и рязко с върховете на пръстите отново по посока обратна на посоката на растеж на космите.

* * *
Кола маска със захар и мед

1 чаена чаша захар (може да използвате и кафява)
¼ чаша мед
Сокът от ½ лимон

Загрейте първо захарта, докато леко потъмнее. След това прибавете меда и лимоновия сок. Махнете от огъня и продължете да бъркате до получаване на смес като смола със златисто-жълт цвят. Изчакайте да изстине и нанесете на чиста кожа. Отлепя се по посочените по-горе начини.


* * *
Кола маска с глюкоза

Необходима ви е само течна глюкоза, а не разтвор. Течната глюкоза прилича на мед и дори се консумира вместо него. Тъй като тя е течна няма нужда от допълнително разтопяване. Намазва се мястото, изчаква се малко да залепне хубаво, отгоре се лепи лейкопласт, притиска се добре и се отлепя рязко обратно на растежа на косъма.

* * *

Кола маска с мед

За тази кола маска се използва само мед. Загрява се в железен съд на слаб котлон и се бърка докато потъмнее. Изчаква се да изстине, за да може да се пипа с ръка. Залепя се на мястото и отгоре се слага марля или пък самата лента навиваш с ръка. Ако докато си правите кола маска, останалата част от меда изстине и трудно маха косъмчетата, може  да я намачкате малко с ръце, като я държите над топъл котлон, докато омекне.