Маски за мазна коса

Лосион за мазна коса

Настъргва се 1 лимон, заедно с кората на едро ренде. Слага се в стъклен буркан и се налива 100 г водка. Оставя се за 5-7 дни на тъмно място, добре затворен. След това се прецежда през двойна марля и се добавя 1 чаена лъжичка глицерин. Разбърква се добре и пак се затваря хубаво.
Косата се обработва с този разтвор 30-40 минути преди миене на главата, като се разделя на кичури, които добре се намазват с домашния лосион. Ако повтаряте процедурата през ден, след 20 дни ще почувствате разликата, а и косата ви ще ухае прекрасно.

***

Смесват се по една чаена лъжичка сок от лимон, мед, алое и жълтък. Сместа се втрива хубаво и се оставя да поседи 30 минути. Изплаква се с топла вода.

***

Приготвя се смес от белтък, сол и сока на един лимон. Оставя се да действа половин час.

***

Мазната коса може да се измие със смес от кисело мляко и 1 ч. л. сода за хляб, вместо шампоан.

***

В зависимост от дължината на косата е различно количеството кисело мляко. Към него се добавя чаена лъжичка сода за хляб и се разбърква старателно. Допълнителна може да сложите лимонов сок и разбит белтък. Сместа се нанася веднъж седмично на косата и се държи около 40 минути. Измива се само с вода, и то хладка, заради белтъка.

***

Разбива се един белтък на сняг. Към него се добавя чаена лъжичка сол, докато се получи гъста пяна. След това се сипва и сокът на един лимон и отново се разбива. Маската се втрива чрез масажи в кожата на главата. Държи се 30 минути.

***

1 жълтък, 1 с. л. балсам, 1 с. л. кисело мляко, 7-8 капки витамин А, 7-8 капки витамин Д, 10 капки стимулант за коса на Икаров, 1 ч. л. мед, 1 ч. л. алкохол. Всичко се разбърква много добре, намазва се косата, завива се с вестник, найлон и хавлиена кърпа и се седи 20-30 мин. Препоръчва се да се прави преди боядисване на косата, защото от маската боята пада. В останалите случай можете да я прилагате маската два пъти месечно.
***

100 г пасиран магданоз смесете с лъжичка водка и 2 чаени лъжички рициново масло. Готовата маска втрийте в корените на косата и направете топъл компрес. След 1 час измийте с шампоан и изплакнете с 4 чаши отвара от коприва и 3 супени лъжици оцет.