Други грижи за косата

Блясък на всеки вид коса

Взема се веднъж запарен черен чай и се кипва в 2 литра вода, заедно с 1 чаена лъжичка зелен чай. Оставя се да изстине и към чая се добавя сока на 1 лимон, като добре се разбърква. Изплакнете косата с тази смес, без да изплаквате. Ако косата ви е светла смесете само зелен чай и лимонов сок.

Блясък на тъмна коса

Прави се смес от 2 супени лъжици кафе, залято с чаша кипяща вода и прецедено. Оставя се на косата за 30 мин. За да седи сместа топла се слага найлонова шапка.

Блясък на рижа коса

Прави се смес от равни количества сок от морков и сок от цвекло. Нанася се на косата, завива се главата с найлонова шапчица и се загрява няколко минути със сешоар. Оставя се да действа около 15-20 мин и се изплаква косата с топла вода.

Отвари за изплакване

2 с.л. ситно нарязани листа от бреза се заливат с чаша кипяща вода. Оставя се да поседи 15-20 мин. и се прецежда. С тази запарка се изплаква косата след измиване 2-3 пъти в седмицата в продължение на месец.

Корите на 3-4 ябълки се заливат с литър вода. След като кипне, отварата се оставя да изстине, прецежда се и с нея се изплаква косата.

Тоник за тъмна коса и потъмняване на сиви коси

3 с. л. черен чай, 3 с. л. градински чай се заливат от един чайник вряла вода. Когато отварата изстине, с него се облива измитата коса. Може да се прави няколко пъти, докато водата изстине. Накрая се изплаква с чиста вода. Кафявите коси блестят много хубаво след това измиване.

Подхранващ лосион

Смесват се равни части семена от зеле и от магданоз, отделяте 2 чаени лъжички от сместа, сипвате ги в термос и ги заливате с 300 мл вряща вода. Оставяте настройката да престои 6 часа. След това я прецеждате, смесвате я с 1/2 чаена чаша пресен сок от зеле и съхранявате в хладилник. Този лосион се втрива в кожата на главата 30 минути преди миене.

Отвара за блясък

Наситнете 200 г брезови листа, залейте ги с 1 л вряща вода и оставете сместа да ври 10 минути под похлупак на тих огън. След това махнете от котлона и поставете съда на топло място за 4-5 часа. После прецедете отварата и сипете 200 мл от нея в 2 л вода.
С получената течност изплакнете измитата коса.

За еластичност на косъма

Косата се намазва добре с кисело мляко и се завива главата с топла хавлия за 30 минути. Измива се добре с топла вода.

***

Листа от роси и 2 с.л. брезови листа се заливат с 300 мл вряща вода. След като киснат 2 часа се прецеждат и отварата се втрива в корените на косата 3 пъти седмично.

***

Бирен шампоан за гланц на косата

Смесват се по 1 с.л. мек шампоан и бира и се добавя 1 жълтък. Оставя се да престои 5 мин. върху косата и се изплаква обилно.