Маски за нормална кожа

1 жълтък, рициново масло, 1 ч. л. витамин А се смесват да стане гъсто като майонеза. Добавя се 1 ч.л. мед. Нанася се плътен слой на лицето и се измива след 30 минути.

***

Смесват се 1 ч.л. хума, 1 ч.л. кисело мляко, 1ч.л. лимонов сок и 1ч.л. сода бикарбонат. Разбъркват се добре и се нанасят на измито лице. След 15 мин. се измива с хладка вода.

***

Върху филия хляб се намазва кисело мляко (на по-дебел слой), за да му попие водата. След това млякото се маха от хляба и се разбърква с един стрит на прах аспирин. Разнася се върху кожата на лицето, шията и деколтето на не много дебел слой и стои докато изсъхне (около 15-20 мин.) Може преди да го измиете да го "отроните" от намазаните места с масажни движения (действа като пилинг) и след това се отмива с хладка вода.

***

1-2 супени лъжици хума се смесват с 1 лъжица мед и няколко капки лимон. Всичко това се обърква до получаването на хомогенна смес и се нанася върху добре почистеното лице. Стои се около 20 минути. Няма опасност от засъхване, заради меда. Кожата става мека и гледка.

***

Почистваща зелева маска

Обработете с миксера две големи зелеви листа до консистенция на кашица. Смесете я с 1 супена лъжица заквасена сметана, 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица зехтин. Държи се 30 минути и се отмива с хладка вода.

***

В паничка се сипват две супeни лъжици пресни, едро смлени пшенични зърна, наливат се 35 мл прясно мляко, 1 ч. лъж. мед, 1 ч. лъж. масло от житни зародиши. Оставя се да действа 15-20 мин. и измийте с хладка вода.

***

Нанасяте изцедено киселото мляко и като попие и изсъхне, нанасяте още един пласт и така докато имате време и мляко. Измивате с хладка вода след като изсъхне и последния слой.

***

Една супена лъжица мед, няколко капки лимон и малко изцеден сок от морков се разбъркват и нанасят на измито лице. Кожата става много мека и придобива цвят като от лек загар (заради моркова).

***

Сложете на филийка хляб кисело мляко, след като престои 7-8 часа се отделя и към него се прибавя 1 белтък, разбит на пяна, стрит аспирин и щипчица сода и няколко капки лимонов сок.
Маската е стягаща и действа още по-добре, ако преди това си направите билкова парна баня. Престоява около 1 час и се измива с отварата от парната баня.

***

Прясно мляко (леко затоплено) се смесва с мая за хляб (на кубче, не на прах) да стане като каша и престоява около 30 мин. на лицето. Измива се с хладка вода.

***

Разбива се един белтък на сняг и се смесва със ситно нарязан магданоз. Нанася се на лицето и се измива с хладка вода като почне за засъхва. Белтъкът стяга мазната кожа и свива порите, а магданозът прави кожата вълшебно мека и нежна.

***

Маски за почистване на кожата

Направете кашичка от царевично брашно и вода и я нанесете върху лицето и шията. След 20 минути измийте с хладка преварена вода.

***

Смачкайте 1 банан на каша и прибавете 1 чаена лъжичка мляко или сметана. Нанесете върху лицето и шията. След 20 минути измийте с хладка преварена вода.

***

Разбъркайте 1 жълтък, 1 чаена лъжичка зехтин, 1 чаена лъжичка сметана и 2 - 3 чаени лъжички стрити овесени ядки. Оставете върху лицето и шията в продължение на 20 минути и отмийте с хладка преварена вода.

***

Смесват се равни количества мед, сода и сол и се нанася по лицето. Оставя се да престои 15-20 мин. и след това се изплаква с хладка вода. Маската се прави 3 пъти седмично.

***

В равни количества се забъркват мед, прясно мляко и брашно (може обикновено, а може и типово). Добавят се няколко капки сусамово масло. Престоява на лицето 20 мин., отмива се с топла отвара от лайка, но може и с топла вода.

***

1 с.л. мед, 1 с.л. прясно мляко, 1 жълтък се правят на каша. Оставяте да престой 15 мин и след като я отмиете нанасяте на лицето настъргана краставица. Ако медът е захаросан, при измиването на маската масажирайте лицето, така то ще се почисти и ексфолира.

***

2 супени лъжици хума се затоплят на печката или през лятото на слънце. Към нея се прибавя 1 супена лъжица лимонов сок, 1 яйце, 1 супена лъжица зехтин и 1 ампула витамин Е. След това се съхранява в хладилник и се маже на лицето вечер като се оставя по 15 до 30мин.

***

Разбъркайте 2- 3 супени лъжици вино с тоалетни трици и нанесете върху лицето. Леко разтъркайте и изплакнете първо с топла, а после студена вода. Избистря тена, почиства мъртвите клетки и снабдява кожата с антиоксиданти, витамини и минерали.

***

2 с.л. кисело мляко се смесват с 1 жълтък, 1 ч.л. мед и 1 ч.л. хума. Държи се на лицето и шията около 15 минути. Прави кожата стегната, гладка и много чиста, ако се използва редовно.

***

Хума, розова вода и чаена лъжица мед се смесват до получаване на гъста каша. Стои на лицето (или проблемни зони като деколтето, раменете и т.н.) около 20 мин. След това се измива с хладка вода.

***

Смесват се по 1 с.л. бирена мая (на прах) и лимонов сок. Нанася се върху лицето и шията за 20мин. и след това се отмива с хладка вода. Може да се добави и 1 с.л. кисело мляко.

***

Настъргва се една ябълка, добавя се 1 ч.л мед и 1 с.л овесени ядки. Разбърква се, нанася се по лицето и се оставя да действа 15мин, след което се отмива.

***

Настъргва се 1 портокал, но само кората. Добавя се 1 жълтък, няколко капки лимонов сок и няколко капки растително масло. Намазвате и стоите 15мин.

***

1 намачкан банана се разбърква с един жълтък и 1 с.л. растително масло. Нанасяте върху лицето и оставяте да престои 15 мин.

***

Сока от 1 грейпфрут се смесва с 2 с.л мед. Престоява 20 минути и се измива.

***

Запарка от две супени лъжици ситно нарязан копър се смесва с една супена лъжица рициново масло или зехтин и една супена лъжица царевично брашно. Бърка се, докато стане хомогенна каша. Остава на лицето половин час и се измива с топла вода.

***

1-2 с.л. бяла хума се смесва с 1-2 ч.л. мед, прясно мляко, малко сок от лимон. Ако кожата ви е чувствителна може да не слагате лимонов сок. Когато засъхне се измива с хладка вода.

***

Смесват се жълтък, 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. мед. Добавя се малко брашно да стане по-гъсто, а също и малко кафе.

***

Смачкайте парченце авокадо и го смесете с няколко капки бадемово масло. Освежава и подхранва кожата.

***

1 лъжица оризово брашно, 1 лъжица сок от морков, 1 лъжица кисело мляко се правят на каша и се намазва лицето.Стоите 20 минути и преди да измиете с леки кръгови движения сваляте маската. Има почистващ, освежаващ и пилинг ефект.

***

По една супена лъжица зехтин, глицерин и хума и 1 жълтък се смесват в хомогенна смес. Мажете лицето и стоите 20 минути.

***

2 ч.л. смлени овесени ядки и 1 ч.л. сода се объркват с вода или мляко. Нанася се с леки масажни движения и се измива след 20 минути.

***

Стрито на прах ленено семе се смесва с резенче добре узряло авокадо. Към сместа се прибавя и малко прясно мляко докато се получи средно гъста кашица. Нанася се на добре почистено лице и шия.

***

Взима се жива мая за хляб горе-долу около орех. Прибавят се 4-5 супени лъжици прясно мляко и хума, в количество колкото да се получи гъста каша ,която да не се разтича по време на нанасяне. Може да се добави и малко пресен лимонов сок и мед за избелване и подхранване. Сместа се нанася на предварително почистено на парна баня лице и се стои докато напълно изсъхне маската. По това време не трябва да се говори,защото маската се стяга много и ако се пропука ефекта няма да е същия. Като изсъхне напълно се олющва до колкото е възможно, а останалото се отмива с първо с топла, след което със студена вода.

***

Нарязват се ситно копър и магданоз. Запарват се в кипяща вода и се прецеждат. Добавя се малко сметана или кисело мляко. По желание може да се сложи и мед.

***

Две чаени лъжички ситно настъргани моркови се стриват в хаванче. Смесват се с една супена лъжица каолин или хума. Прибавят се 5-7 капки лимонов сок. Бъркат се добре. Маската остава 30 минути. Измива се с хладка вода.

***

Запарка от две супени лъжици ситно нарязан копър се смесва с една супена лъжица рициново масло или зехтин и една супена лъжица царевично брашно. Бърка се, докато стане хомогенна каша. Остава на лицето половин час и се измива с топла вода.
***

Спаначена маска 2 шепи спанак 1 с.л. мед 1 ч.л. зехтин 2-3 капки лимонов сок Запарете спанака за няколко минути във вряща вода. Капнете лимонов сок, за да запази цвета си. Отцедете го и го пасирайте. Добавете меда и зехтина. Разбъркайте добре, до полочаването на каша с почти гладка консистенция. Нанесете маската на лицето и я оставете да престои 20 минути, за да могат полезните елементи да попият в кожата. Изплакнете обилно с вода и нанесете подходящ крем.