Избелващи маски

1 ч.л. хума, 1 ч.л. кисело мляко, 1 ч.л. лимонов сок, 1 ч.л. сода бикарбонат се разбъркват добре. Нанасят на измито лице. След 15 мин. се измива с хладка вода.

***

Върху филия хляб се намазва кисело мляко (на по-дебел слой), за да му попие водата. След това млякото се маха от хляба и се разбърква с един стрит на прах аспирин. Разнася се върху кожата на лицето, шията и деколтето на не много дебел слой и стои докато изсъхне (около 15-20 мин.) Може преди да го измиете да го "отроните" от намазаните места с масажни движения (действа като пилинг) и след това се отмива с хладка вода. Има и дезинфекциращ ефект.

***

Сложете на филийка хляб кисело мляко, след като престои 7-8 часа се отделя и към него се прибавя 1 белтък, разбит на пяна, стрит аспирин и щипчица сода (не прекалявайте с нея) и няколко капки лимонов сок.
Маската е стягаща и действа още по-добре, ако преди това си направите билкова парна баня . Престоява около 1 час и се измива с отварата от парната баня.

***

Разбива се един белтък на сняг и се смесва със ситно нарязан магданоз. Нанася се на лицето и се изплаква преди да е засъхнало напълно с хладка вода. Белтъкът стяга мазната кожа и свива порите, а магданозът прави кожата вълшебно мека и нежна.

***

Смесва се 30 г. мая за хляб, чаена лъжичка лимонов сок и супена лъжица прясно мляко. Кашата се нанася с четка или памук. Измива се след 20 минути.

***

Един сварен картоф и 4 - 5 капки зехтин се разбъркват с една супена лъжица прясно мляко. Добавят се малко тоалетни трици или брашно, докато се получи каша. Маската се нанася топла върху лицето. Стои 15 - 20 минути.

***

Смесват се 1 чаена лъжичка мед с 1 чаена лъжичка лимонов сок. Държи се върху лицето и шията 30 минути, след което се отмива с хладка вода.

***

Смесват се мед, лимонов сок и кисело мляко. Нанасяте и след като изсъхне се изплаква с хладка вода.

***

Изцеждате кисело мляко или си вземате готова такова. Смесвате с един разбит белтък и малко мед. Нанасяте плътен слой по лицето и шията и измивате като изсъхне с хладка вода.

***

1-2 лъжици мед се омесват много добре със ситно накълцан магданоз. Оставя се да престои около 20 минути и хубаво се измива.