Домашни рецепти за хубави зъби

Домашна паста за зъби
 
Продукти: хума, 1 ч. лъжичка сол (най-добре природна, не йодирана, каменна или морска) 1/2 ч. л. сода бикарбонат, по желание няколко капки зехтин или каквото и да е олио (ако прекалите с количеството, по късно олиото се отделя от пастата на слой), няколко капки чисто ментово масло (при липса на такова може да се използва вместо вода изстинал концентриран ментов чай). Ментата е добра за дезинфекция,освежаване и ароматизиране, при използване на хомеопатия или при други ароматични предпочитания спокойно можете да замените ментата с какъвто аромат предпочитате, вода (или чай), колкото поеме хумата

Приготвяне:

Продуктите се разбъркват постепенно, като се прибавят по реда на записване. Трябва да внимавате, тъй като хумата поема доста вода и намалява обема си значително, така че най добре да се приготвя в по-голям съд и след добро разбъркване се слага в кутия (с капак), в която ще я съхранявате. Консистенцията на пастата е като това на крем. Нанася се на четката за зъби без вода.

***

Смес за масажиране на венците
 
Смесете 2 супени лъжици фино смляна морска сол, 3 чаени лъжички смлян черен пипер, чаена лъжичка куркума и след това добавете разтопено масло, докато стане на крем. Потопете пръста в състава и масажирайте венците с кръгово движение, по посока на часовниковата стрелка.

***

Ментова паста
 
Смесете 5 ч.л. хлебна сода с 1 супена лъжица растително олио, 8 капки мента и ½ ч.л сол. Съхранявайте сместа в бутилка и я използвайте като естествена паста за зъби - не повече от два пъти дневно.
***

Зъбен прах
 
В прах от чиста, суха глина добавете морска или готварска сол и прясно смлян черен пипер. Този прах подобрява циркулацията на кръвта на устната лигавица, увеличава слюноотделянето, подхранва и заздравява венците и зъбите. Прахът се нанася с мека четка или пръст върху зъбите. И тъй като той има голям почистващ ефект,  то не трябва да почистват зъбите си повече от 1 минута.
***

Силно избелваща паста
 
Необходимо е да се смесят малки количества обикновена паста за зъби със сода за хляб, готварска сол и кислородна вода. Ще получите отлична домашна избелваща паста за зъби - безвредна и ефективна, доказан народен лек. Не злоупотребявайте с постоянното почистване с тази паста.
***

Избелване с кислородна вода

Като средство за избелване на зъбите кислородната вода може да се използва и самостоятелно. Процедурата за избелване е проста. След като си измиете зъбите с обикновена паста за зъби, изплакнете устата с кислородна вода, изплюйте и след това внимателно изплакнете устата си с топла вода. Може с памучен тампон, потопен в кислородна вода, да натъркате зъбите и след това да изплакнете устата си.
***

Патладжанова паста за зъби

Каша от печен патладжан се пасира до еднородна маса. Към кашата се добавя запечена морска сол в равни пропорции с теглото на патладжана. Солта почиства зъбите, а съставките на патладжана укрепват венците.
***

Водка и лимон

Смесете 2 с. л. хлебна сода, 1 ч. л. водка, 1 ч. л. лимонов сок, ½ ч. л. сол и 5 капки екстракт от риган. Съхранявайте сместа в херметически затворен съд и я използвайте, за да премахнете петната и да избелите зъбите.
***

Смесете 1 чаена лъжичка ситно смляна морска сол и мед до кремообразно състояние и добавете две капки от етерично масло ( от чаено дърво, камфор, бор, лавандула, мента). Почистете зъбите.
***

Домашна паста за избелване

1 лъжичка хума, 1 малка лъжичка зехтин, 5 капки етерично масло от мента, 1 лъжичка карамфил на прах /най-добре смлян току що/, малко розова вода /колкото да придобие кремообразна консистенция/ Карамфилът има свойството да унищожава вредните паразити и бактерии. Също така потушава и гнилостните процеси, ако има такива. В комбинация със зехтина добре влияе на венците, съживява ги, подхранва ги, заруменява ги. Етеричното масло може да не е мента, а друго по ваш вкус - бял бор, евкалипт, кориандър, лимон, грейпфрут, чаено дърво. Всички изброени придават свежест и приятност. Хумата пък привлича към себе си нечистотиите, но за да не нарушим това й свойство не бива да я притесняваме с метални предмети /има едни порцеланови лъжички – доста са приятни и подходящи за тази цел/. Пастата не е вредна при поглъщане, но за предпочитане е това да се избягва.
***

Жабурене с олио (зехтин)

Сутрин след ставане и на гладно се взима 1 лъжица олиото (зехтин), бавно се поема в устата и се жабурка в продължение на 15-20 мин. Олиото в никакъв случай не бива да се гълта. Първоначално то е гъсто, но след това започва да става все по-рядко. Когато стане съвсем рядко (след около 15-20 мин.) трябва да се изплюе. Олиото се е превърнало в млечно-бяла течност. След това е добре да изплакнем старателно устата си и да си измием зъбите с четка и паста за зъби.
***

Зъбите могат да се мият със смес от: - морска сол и зехтин, направени на кашичка - сода и 1-2 капки кислородна вода - кашичка от мед и сол - вместо зъбен прах може да се използва смес от 3 с.л. сода и 2 с.л. сол