Маски за мазна кожа

Парченце мая за хляб се смесва с малко кислородна вода (3 %). Сместа трябва да шупне и да се постигне гъстотата на боза. Нанася се на лицето и стои, докато изсъхне, после се отмива с хладка вода.

***

Прави се запарка от лайка и маточина. Прибавя се една супена лъжица каолин или хума. Добре разбъркана, сместа се поставя върху лицето и шията. Измива се след 80 минути.

***

Две чаени лъжички ситно настъргани моркови се стриват в хаванче. Смесват се с една супена лъжица каолин или хума. Прибавят се 5-7 капки лимонов сок. Бъркат се добре. Маската остава 30 минути. Измива се с хладка вода.
***

Лосион с лимон за мазна кожа

Изцедете сока от един лимон, разреден с вода в съотношение 1:1 и втрийте тази смес на лицето 2-3 пъти на ден.
***

Смесват се 6 с.л. кисело мляко, 2 капки масло от мащерка, 2 капки масло от мента, сокът от 1 лимон, 1/2 пакетче суха мая, 2 с.л. от водата, в която са киснати няколко обелени картофа. Направете продуктите на каша. Нанесете върху добре почистеното лице, като обърнете внимание на черните точки и пъпките. Оставете да подейства 20 минути и изплакнете с хладка вода. Мащерката и лимонът имат антисептично и стягащо действие, ментата - освежаващо и охлаждащо действие, действа като тоник. Маята регулира образуването на себум.

***

Разрежете един лимон на две. Изцедете сокът от една половинка, а в кората на изстискания лимон поставете жълтък. Оставете го да престои няколко часа. Целта е яйченият жълтък да се напои с етеричните масла, съдържащи се в кората на цитруса. След което добавете към яйцето няколко капки от изцедения лимонов сок. Така приготвената маска се нанася върху лицето, като се оставя да престои за около половин час. Отмива се със студена вода.
***

Смесете един белтък, предварително разбит на пяна, ½ ч. л. пчелен мед, ½ ч. л. прясно мляко (за предпочитане неварено), както и ½ ч. л. прясно изстискан лимонов сок. Към този микс се добавят бадемови трици, които сгъстяват сместа. След нанасяне се засичат 20 минути. След което маската се отмива със студена вода, която допълнително ще свие порите.