Грижа за краката

За потни ходила

Правят се вани на ходилата с отвара приготвена от свежи орехови листа. Варят се 10 мин и след охлаждане водата се смесва с 2 суп. лъж. оцет.

***

За красиви пети

Отрязва се една "шайбичка" от краставица и с нея се натриват хубаво петите. Не се изплаква. По желание се нанася крем след това.

***

За груби колене

1 супена лъжица прясно изцеден сок от лимон, 2 супени лъжици мед. Медът се затопля леко на водна баня и се смесва с лимоновия сок. Нанася се върху възпалените места и се оставя да действа 30 мин. След това се отмива и кожата се намазва с крем за ръце или с бадемово масло. Към лосиона мажете да добавите 1 ч. л. мазен крем и да намажете лактите и устните с тази смес.

***

Крем за разширени вени

Две пълни шепи цвят невен (ако нямате достатъчно цветове, можете да добавите и стъбла) се запържват в около 150-200гр. свинска мас. Внимавайте да не прегорят. Готовата смес се пресипва в чист стъклен съд и се оставя да престои една нощ. На следващия ден се затопля и се прецежда през марля в бурканче. Съхранява се в хладилник, мирише неприятно, но пък действа благоприятно.